post

Amazon разработва нова функция, която ще помогне на нейния гласов помощник Alexa да различава гласовете на отделните потребители.

Alexa, както Siri и Cortana, може да интерпретира и реагира на различни гласови команди от сорта на “Какво е времето навън” или “Какво ще дават днес в кината”. В същото време, нито една от умните колонки не умее да различава гласовете на хората.

Новъведението на Amazon ще позволи да се асоциират гласови образци към конкретен потребител за потвърждаване на неговата самоличност. Притежателят на основния акаунт в Amazon Echo може да ограничава достъпа до определени команди по тези образци. Например, може да се направи така, че само с гласовете на един от възрастните в дома да се дава команда на Alexa да включи кафемашината или за плащане с кредитна карта.

Функцията, която е получила работното название  Voice ID се разработва от 2015 г, но засега не е ясно кога ще бъде пусната официално. Впрочем, самата разработка е вече завършена, предстои интеграцията с продуктите от серията Echo. Редица фактори могат да забавят внедряването й, включително въпроси за безопасността.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *