post

Германските власти разследват кибератака, засегнала вътрешните мрежи на министерствата на външните работи и отбраната, съобщиха представители на властите в Берлин, цитирани от германски медии, “Ройтерс” и Би Би Си. Според правителството атаката е “овладяна”, но не се съобщават подробности, пише Дневник.

През 2015 г. атака срещу германския Бундестаг доведе до загубата на 16 гигабайта данни. Тогава представители на германските власти обвиниха групата APT28, за която се смята, че е свързана с руските служби и с нападението на щаба на демократите в САЩ преди президентските избори. Сега много германски издания сочат APT28, но това не намира официално потвърждение.

Патрик Зенсбург от парламентарната комисия за дейността на разузнаването, каза пред телевизия ZDF, че ще е нужно време за анализ на инцидента и на използвания “изключително сложен” зловреден софтуер, но се смята, че атака е била по-агресивна от тази през 2015 г. Спред него е твърде рано да се прави връзка с APT28, известна и като Fancy Bear или Sofacy.. “В интернет се води един вид война,” добави той и уточни, че престои да се разбере дали и какви данни са били откраднати.

Според германския министър на икономиката Бригите Цюприс няма доказателства, че Русия има нещо общо с кибератаката. Цюприс обаче уточни, цитирана от “Ройтерс”, че ще е “проблематично”, ако се окаже, че Москва е извършила атаката, както твърдят някои германски медии. Според нея обаче “това не се обсъжда в момента” и правителството “не може да каже нищо” на този етап.

Вестник “Билд” пише, че службите са установили с изненада колко изкусна е атаката и са допуснали, че не е извършена от същата група, действала през 2015 г. “Ройтерс” обаче цитира Бенджамин Рийд от американската фирма за киберсигурност Fire Eye, според която зад инцидента може да стои именно APT28 и той да е само част от серия атаки срещу американски и европейски правителства през 2016 и 2017 г.

Сп. “Шпигел” пък отбелязва, че депутатите с изумление са научили за случилото се от медиите, вместо да бъдат информирани от контраразузнаването.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *