post

Германия се присъедини към европейските правителства, настояващи за световна регулация на биткойна на фона на засилващите се опасения, че най-популярната дигитална валута се използва от финансови мошеници, наркотрафиканти и терористи, съобщи Блумбърг.

Германското финансово министерство обяви, че приветства предложението на френския финансов министър Брюно Льо Мер да призове партньорите от Г-20 да обмислят съвместна регулация на биткойна.Опасенията от използването на криптовалутата за незаконни дейности се споделят от италианското правителство, което също е отворено за обсъждане на въпроса, докато ЕС внася правила, подкрепени от Великобритания, които ще обхванат и биткойна.

Има смисъл да обсъдим спекулативните рискове от виртуалните валути и влиянието им върху финансовата система на международно равнище, заявява финансовото министерство в Берлин в имейл. Следващата среща на финансовите министри и централните банкери от Г-20 ще бъде добра възможност за това, допълва ведомството.

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) предупреди емитентите и инвеститорите за високите рискове, които крие първичното предлагане на ценни книжа, деноминирани в криптовалута. Инвеститорите рискуват много, ако участват на такива борсови или извънборсови сделки, тъй като законите в момента позволяват на капиталовите пазари да се емитират само ценни книжа, покрити с официалните валути, каквато на този етап не е биткойнът.

Докато продавачите и купувачите на криптовалута свободно действат в Европа, тъй като приходите от такива сделки прехвърлени в някоя от основните валути, се отчитат и се облагат с данък, в повечето страни обаче техният оборот не подлежи на регулация и сделките с криптовалута не се облагат с данъци, предупреждава KPMG. Вярно е, че в Германия от 2013 г. насам националният финансов регулатор одобри биткойна за лични пари, които трябва да бъдат облагани с данък върху капитала.

Оператори на платформи за търговия на крипотвалута, пожелали анонимност, смятат, че вече е време и за биткойна да се прилага регулацията, която е валидна и за другите валути. Когато регулаторите точно определят правилата, на глобалния пазар на криптовалути ще се появят повече официални и легитимни играчи като банките, например, които в момента се страхуват да не пострада авторитетът им и затова се въздържат да си включат в “ново финансово приключение”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *