post

Служители на ГДБОП са спрели финансова кибератака срещу голяма корейска фирма, съобщиха от МВР. От службата са блокирали 3 млн. евро на фирмата, преведени към България и са ги върнали на дружеството.

„Установено е, че при кибератаката финансови средства на жертвата в размер на 3 000 000 евро са били трансферирани към банкова в България. Сметката е била открита на юридическо лице, регистрирано в страната със собственик и управител – чуждестранен гражданин. В резултат на професионално проведените действия парите са блокирани и успешно възстановени на пострадалата корейска фирма”, пише в съобщението.

Това не първият подобен случай от началото на годината, съобщават от МВР. Наскоро американска фирма е била подведена да преведе у нас 1,5 млн. долара. „Юридическо лице, регистрирано в САЩ е било подведено чрез кибератака да преведе 1 500 000 щатски долара вместо по сметката на реалния си контрагент на три банкови сметки в България.

От неправомерните средства на жертвата са възстановени 600 000 щатски долара, а за останалите е установено, че часове след получаването им по български сметки, са били трансферирани чрез онлайн банкиране за Хонгконг”, пише в съобщението.

 

One thought on “ГДБОП са спрели финансова кибератака срещу голяма корейска фирма

  1. >към банкова в България
    >Това не първият подобен случай
    Ами оправете го…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *