post

Експерти в областта на информационната безопасност са открили в инсталирания в ноутбуците на HP софтуер “спящ” кийлогър. Напомняме, че кийлогър е програма, която работи в невидим режим и записва всички действия на потребителя с компютъра.

Експертът Майкъл Минг е намерил скрития софтуер, като е анализирал кода на програмата Synaptics Touchpad с цел да разбере алгоритмите за активиране на подсветката на клавиатурата в лаптопите на HP. Така той се натъкнал на тази уязвимост.

Както пише BBC, по подразбиране софтуерът, записващ всички действия от клавиатурата, се намира в режи на изчакване. Ако получи достъп до компютъра обаче, хакер може да активира тази функция.

От HP реагираха на това съобщение, като обясниха, че невидимата функция за запис на действията е добавена за донастройка на софтуера Synaptics. Тази уязвимост може да се намери в ноутбуците от сериите EliteBook, ProBook, Pavilion и Envy. В HP са наясно, че подобно откритие може да се отрази негативно на доверието от страна на потребителите, но подчертават, че компанията не е получавала достъп до потребителска информация.

На сайта на HP вече е публикуван списък на всичките лаптопи, които могат да бъдат засегнати от уязвимостта, както и пачове за елиминирането й.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *