post

Учени от Харвард са открили начин да правят обещаващите поточни батерии (т.нар. flow battery) много по-практични, удължавайки техния живот. Проточните батерии съхраняват енергия в резервоари пълни с течност.

Преди най-новото откритие в областта, капацитетът на съхранение на поточните батерии, след серия цикли на зареждане и разреждане, е започвал бързо да спада.

За да преодолеят този недостатък, учените от Училището по инженерство и приложни науки „Джон Полсън“ в Харвард, са променили структурата на молекулите в разтвора, за да ги направят водоразтворими. Това дава възможност на електролитите да се разтварят в неутрална вода, създавайки батерия, която губи само 1% от капацитета си на всеки 1000 цикъла.

Това означава, че според официално съобщение в пресата, батерията може да работи в продължение на десет години с минимална поддръжка.

За разлика от други течности за батерии, разтворът в тази нова поточна батерия е както нетоксичен, така и некорозивен. Разливането му върху кожата или на пода не причинява наранявания или щети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *