post

В София стартира услуга за споделена мобилност с електромобили. Услугата се казва Spark и се управлява чрез мобилно приложение, с помощта на което клиентите могат да намерят най-близкия до тях свободен електромобил, да го резервират и наемат за нужното им време. Автомобилите са разположени на ключови места в централната градска част, като наемането и освобождаването им може да бъде извършено в синя и зелена зона, където паркират напълно безплатно, или на други специално обособени места, посочени на картата в мобилното приложение.

Услугата стартира с 25 електромобила, като се очаква след шест месеца броят им ще нарасне на 50.

Наемът на електромобил през платформата Spark може да варира от няколко минути до няколко дни в зависимост от нуждите на клиентите. Цената се определя на минута, като първите 12 минути са включени в първоначалната такса от 3,48 лв, а всяка следваща минута се таксува по 0,29 лв. Цената за наем на електромобил за 24 часа е фиксирана на 57 лв. и не може да бъде надвишена.

Spark е съвместен проект на еМобилити Интернешънъл, компания специализирана в изграждане и управление на инфраструктура от зарядни станции за електромобили и гъвкави схеми за краткосрочно и дългосрочно наемане на електромобили, и литвийската компания Spark, която предлага аналогична услуга за споделена мобилност с електромобили във Вилнюс. Стратегически партньор на Spark е Porsche BG, които доставят автомобилите VW e-up!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *