post

До края на годината по линиите на столичния градски транспорт ще бъдат пуснати първите 20 електробуса. Доставката на екологичните превозни средства е една от мерките на Столичната община за намаляване на замърсяването на въздуха и автомобилния трафик.

За да направи градския транспорт по-бърз и предпочитан начин за придвижване, общината ще изгради и споделени скоростни трасета. По тях ще се движат автобуси и трамваи.

Първото ще е по булевардите “Константин Величков” и “Възкресение” – от пазара в “Красна поляна” до бул. “Сливница”.

По него ще се движат автобусните линии 11, 60, 72, 102, 83, 45 и 77 и трамвайните 11, 22 и 3. Общо трасе ще има и по бул. “Мадрид”, пише “24 часа”.

Интелигентна система за управление на трафика пък вече пропуска приоритетно градския транспорт при преминаване през кръстовища.

Оптимизацията на трафика, водеща до намаляване на времето за пътуване, е основен фактор за намаляване на вредните емисии във въздуха.

350 000 софиянци всеки ден ползват най-бързия и екологичен градски транспорт – метрото. С пускането на третата му линия, която се строи в момента, то ще превозва по половин милион пътници дневно. Очакванията са автомобилният трафик да се намали с 10%, а в района на новите метростанции – между 20% и 25%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *