post

Преди две години Федералната агенция за гражданска авиация на САЩ (FAA) въведе задължителна регистрация на дроновете, които са с тегло от 250 грама до 25 кг. Всеки човек, който си купеше дрон, трябваше да го регистрира на съответния сайт.

Към пролетта на тази година в базата данни на FAA вече имаше 800 000 регистрирани потребители. След това обаче задължителната регистрация беше отменена – потребител подаде съдебен иск с твърдението, че дроновете на практика са авиомодели, следователно регистрацията им противоречи на законите на САЩ.

За FAA обаче този въпрос явно е важен и агенцията успя да върне задължителната регистрация, при това законно. Тя е една от точките на нов закон за националната отбрана, подписан преди дни от президента Доналд Тръмп.

Не е трудно да се досетим защо FAA настоява за задължителната регистрация на дроновете. Малките летателни апарати често се пускат да летят около летища, което създава сериозна заплаха за излитащите и кацащите самолети. С регистрацията на дроновете агенцията се надява да повиши отговорността на потребителите или поне по-лесно да открива нарушителите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *