post

В началото на седмицата в Дубай бяха пуснати малки автономни бусчета, които ще возят до десет души от и до “Дубай мол”.

Своеобразните вагончета, който могат да се придвижват както поотделно, така и като композиция (виж видеото), са с дължина 2.87 метра и височина 2.82 м. Първата им задача ще е да возят гостите на петата среща World Government Summit, която се провежда в Дубай на 12 и 13 февруари, съобщи dbevnik.bg.  В нея участват над 4000 души, сред които говорители от 150 държави.

Всяко вагонче се задвижва от батерии, които осигуряват автономност в продължение на около три часа и може да развива скорост до 20 км/ч. Пилотният проект е под наблюдението на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, който е вицепрезидент и премиер на Обединените арабски емирства. Според него услугата показва как Дубай се превръща в най-умния град в света.

В официалното съобщение за новата услуга се посочва, че всяко бусче има тристепенна система за защита от инциденти и демонстрира амбициите на Дубай до 2030 година 25% от превозните средства в града да са автономни.

Услугата с електрическите транспортьори е реализирана съвместно между отговарящата за пътищата и транспорта администрация на Дубай (Dubai Roads and Transport Authority) и компанията “Некст фючър транспортейшън”, като те са предвидени за превози на кратки и средни разстояния.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *