post

Пешеходната пътека тип “зебра” е позната на всички. В нашия век на умна техника обаче именно пътната маркировка остава не много умна, независимо, че поумняват светофари, автомобили и пътни знаци. Даже пешеходците имат смарт устройства. За да оправи този пропуск, английската застрахователна компания Direct Line е създала една от първите “смарт-зебри”.

Разработката на Direct Line е призвана значително да повиши безопасността по пътищата. Умната зебра се състои от множество сензори, способни да засичат пешеходците и да предупреждават водачите на МПС за опасността от сблъсък. Освен това, пътното платно работи и в “обратна посока” – предупреждава пешеходците за приближаващ автомобил.

Светодиодната пешеходна пътека работи в няколко режима. Когато на пътя няма автомобили или велосипедисти, зебрата автоматично светва в зелено. Дължината на пешеходната пътека е 22 метра, но ако по нея преминават много хора, тя може да се увеличава на широчина. Освен това, системата осветява пешеходците през нощта, за да се виждат добре от шофьорите.

Когато към зебрата приближава транспортно средство, тя става червена. Освен това, тя може да променя цвета си от зелен на червен ако човек пресича неправилно. Например, ако той излезе извън пределите на пешеходната пътека, системата ще предупреди за това водачите на автомобилите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *