post

Мъж от Обединеното кралство може да бъде вторият човек, който някога е бил излекуван от ХИВ.

Пациентът, който е бил диагностициран с вируса през 2003 г., изглежда, че вече е здрав, след специална трансплантация на костен мозък.

Изследователите предупреждават, че е твърде рано да се каже със сигурност дали човекът е бил окончателно излекуван от ХИВ. Но пациентът е преживял дългосрочна ремисия от вируса без нужда от лекарства в продължение на 18 месеца.

Това е вторият път, когато лекарите са използвали това специално лечение, за да отстранят вируса от човешкото тяло. Първият пациент – известен като пациент от Берлин – получи подобна трансплантация на костен мозък през 2007 г. и е здрав вече повече от десетилетие.

“Чрез постигането на ремисия при втори пациент, използвайки подобен подход, ние показахме, че пациентът от Берлин не е аномалия и че това е лечението, което елиминира ХИВ вируса”, заяви водещият автор на изследването Равиндра Гупта от University College London.

Въпреки това, изследователите подчертават, че такава трансплантация на костен мозък няма да работи като стандартна терапия за всички пациенти с ХИВ. Такива трансплантации са рискови, а и пациентът от Берлин и новият случай, наречен лондонският пациент, се нуждаеха от трансплантации за лечение на рак, а не на ХИВ.

Но бъдещите терапии могат да имат за цел да имитират лечението, без необходимост от трансплантация на костен мозък, надяват се изследователите.

 

Тагове / Tagged

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *