post

Във времена, в които социалната и физическа дистанция са все по-широко разпространени и хората, дори след извънредното положение, продължават да работят масово от домовете си, дигитализацията на редица позиции става все по-обсъждана тема.

В Китай агенция Синхуа още преди време пусна първия си „цифров телевизионен водещ“  Син Сяомен. Виртуалната личност води редица информационни емисии и е неподвластна на болест, умора и нужда от социална дистанция.

Следващата новост при Синхуа е копието на истинската телевизионна водеща Чжао Вануей, чийто разработен от програмисти двойник се нарича Син Сяовей. За сега виртуалната водеща само ще замества своя първообраз при нужда и ще „обитава“ основно студиото на агенцията, но след време плановете са тя да може да води репортажи и извън пределите на сградата на телевизията.

Зад разработката на виртуалните водещи стои компанията Sogou. Най-трудно за тях при създаването на подобни модели са се оказали жестовете и поведението, докато съобщават новините. Специално внимание е обърнато на движението на устните. Разработката е направена така, че единственото, подавано от редакторите към водещите, е текст. Те сами „решават“ как да го кажат, на база на редица алгоритми и използвайки изкуствен интелект.

На виртуалните водещи е поверено съобщаването на новините за правителствените организации и конгресите на Комунистическата партия, като дебютът на новата виртуална водеща е именно по повод на това събитие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *