post

На всеки Android смартфон може да се изключи функцията за геолокация. Но даже с изключен GPS всички Android устройства без изключение продължават да събират данни за местоположението на потребителя и да ги изпращат към сървърите на Google при наличие на интернет връзка. Това съобщава американското издание Quartz, като се позовава на резултати от собствено изследване.

От началото на 2017 г смартфоните под управление на OS Android събират и изпращат данни за местоположението на потребителя относно най-близките клетки на мобилните оператори даже при изключена функция за геолокация. По този начин Google има информация за движението на всеки потребител и къде той приблизително се намира.

Quartz са се свързали с Google, която е потвърдила информацията. От Google обаче твърдят, че данните за потребителите не са съхранявани и продавани на трети страни. Освен това, от интернет гиганта обещават, че до края на ноември проблемът ще бъде решен и смартфоните повече няма да изпращат данни за местонахождението при изключена геолокация. Както обясняват от Google, ситуацията е свързана с обновлението в началото на годината на услугата Firebase Cloud Messaging, която работи на всички смартфони. Освен това, изпращането на данни става дори ако няма SIM карта в устройството, а се използва само Wi-Fi.

И макар Google да твърди, че не използва събраните данни, тя разрешава на рекламодателите си да използват геолокационните данни за целева реклама. А това си е явна търговска изгода.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *