post

Наградите „Иг-Нобел” за най-абсурдни научни постижения, известни също и като Шнобелови награди, са били връчени на 27-мата поредна церемония в Харвардския университет.

Призът за мир е връчен на швейцарска група учени, която доказа, че свиренето на музикалния инструмент на австралийските аборигени диджериду помага за спасяване от хъркането и насърчава комфортния сън. Това може да се обясни с факта, че свиренето на този инструмент укрепва горните дихателни пътища.

Наградата за икономика отива при Матю Роклоф и Нанси Гриър, които откриват, че играчите в казиното са склонни да правят по-високи залози, ако подържат в ръце крокодил или друго опасно животно. Според тях, мозъкът в този случай погрешно възприема нервната възбуда от осъзнаването, че човекът държи хищник, като сигнал, че играчът има късмет и може да разчита на голяма победа, предава ТАСС.

Премията в областта на анатомията е присъдена на британеца Джеймс Хеткот, който установява, че след достигане на 30 години, ушите започват да растат по размер с по около 2 мм на всяко десетилетие. Награди са получили и френски невролози, които доказват, че в мозъка на някои хора има специална област, която предизвиква отвращение от миризмата и вкуса на сиренето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *