post

Водачи на популярната услуга Uber са открили как да измамят алгоритмите за формиране на цените. Това се казва в изследване на специалисти от университета в Уоруик. 

За да постигнат необходимия ефект, шофьорите едновременно излизат от фирменото приложение Uber, чрез което се правят поръчките за такси. По този начин те имитират недостиг  на коли и изкуствено повишават търсенето, а системата на свой ред е програмирана в такива ситуации да повишава цените. 

В това няма нищо необичайно – известно е, че в пиковите часове, при провеждане на различни мероприятия и късно нощем цените за превоз на Uber се увеличават. На водачите едва ли е отнело много време да се сетят как да повишат коефициента в нормалните часове. 

Изследователите с успели да разкрият схемата след няколко интервюта с таксиджии в Лондон и Ню Йорк, както и от форумите, в които те общуват. Според учените, заговорът отразява недоволството на водачите от политиката на Uber и показва “етично спорната” природа на алгоритъма. 

Доколко тази хитрина вдига цените не се съобщава. В Uber навярно са наясно с манипулациите на алгоритъма. От компанията заявиха, че подобни дейности са недопустими, макар и “да се случват много рядко”. “Ние имаме редица технически мерки, които предотвратяват подобни злоупотреби”, – казват представители на Uber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *