post

Инвеститорите в Биткойн бяха слабо засегнати по време на търговията във вторник от серия тревожни новини, идващи от Русия, след като президентът Владимир Путин определи криптовалутите като прекалено рискови и използвани от криминалния контингент, а централната банка на страната заяви, че ще подкрепи мерки за блокиране на уебсайтове, занимаващи се с търговия на биткойн и на други виртуални валути.

Използването на криптовалути носи сериозни рискове, които включват прането на пари, избягването на данъци и финансирането на тероризма, обяви Путин на събитие в Сочи, съобщава Блумбърг. В тази връзка Владимир Путин призова за по-голям регулация и каза, че Русия трябва да се консултира с други държави при разработването на правила в тази посока. Той обаче предупреди, че също така е важно да не се поставят прекалено сериозни бариери, допълва Булмбърг.

На отделна конференция в Москва, първият подуправител на Руската централна банка Сергей Швецов пък заяви, че инвеститорите трябва да бъдат защитени от “съмнителните” криптовалути. Ние не можем да дадем директен и лесен достъп до такива “съмнителни” финансови инструменти на инвеститорите на дребно, посочи Швецов, цитиран от Ройтерс. Той също така определи високите рискове свързани с биткойн като един вид „пирамидална схема”.

Свидетели сме, как за доста кратко време биткойнът постепенно се превърна в актив, придобиван с цел получаване на висока доходност, което означава, че има признаци за “финансова пирамида”, каза Швецов, според руската информационна агенция ТАСС, цитирана от БНР.

Подуправителят на централната банка също така сигнализира, че Русия може да блокира достъпа до уебсайтове за търговия, които предлагат криптовалути като биткойн. Независимо от суровия език обаче, Русия едва ли ще забрани изцяло търговията с биткойн и с останалите виртуалните валути, както преди време направиха властите в Китай.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *