post

От 1 октомври Северна Корея смени своя интернет доставчик, компанията, която осигурява достъп до Глобалната мрежа. Мястото на досегашната китайска компания China Unicom е заето от руската Транстелеком (ТТК).

Представители на ТТК заявиха пред Reuters, че компанията има от 2009 г договор с Korea Posts and Telecommunications Corp за осигуряване на трафик за Северна Корея през нейните магистрални канали. Условията и срокът на договора не се разкриват. Според ТТК, споразумението не попада под ударите на ембаргото на ООН за стоки и услуги, влязло в сила от 11.09.2017 г.

“Според условията на договора,  Транстелеком като доставчик на услуги за достъп до интернет има право едностранно да преустанови оказването на услуги за Korea Posts при недобросъвестно използване на ресурсите – спам, престъпна активност, хакерски атаки и др.”, – подчертава операторът.

Интернет достъпът в КНДР се оценява някъде между няколо стотин и 1000  включвания, но те са необходими на режима за координация на кибератаки, – казва Брайс Боланд, отговарящ за технологиите в компанията FireEye от Азиатско-Тихоокеанския регион. По думите на Боланд, пренасочването на трафика през Русия ще позволи на Северна Корея в бъдеще по-добре да управлява кибератаките, които обикновено се провеждат извън тази затворена страна.

Напомняме, че преди КНДР беше обвинена в организиране на атаки срещу банки, Sony Pictures и за неотдавнашната епидемия от вируса WannaCry. Севернокорейските власти отрекоха всичко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *