post

Великобритания може да наложи глоба на Facebook заради скандала с Cambridge Analytica. Местният Офис на комисаря по информация е взел предварително решение да глоби Facebook с 500 000 лири, съобщава БиБиСи.

Това е максималната глоба, която тази институция има право да наложи. Причината за наказанието е, че Facebook не се е убедила, че друга компания, в случая Cambridge Analytica, не е разполагала с данни на потребитлеи, които те са изтрили.

Институцията смята да повдигне и криминално разследване срещу SCL Elections – компанията-собственик на Cambridge Analytica. Facebook казва, че ще отговори по казуса по-късно.

Решението идва 16 месеца след начало на разследването по сигнал на Кристофър Уайли, който беше служител на Cambridge Analytica и пръв повдигна темата публично. Проверката е открила доказателства, че фирмата е разполагала и споделяла копия на лични данни на потребители от Facebook, които е трябвало да бъдат изтрити след искане от Facebook през 2015 г.

Според комисаря, случаят повдига съмнения около прецизността на Facebook да гарантира, че дадени файлове на потребители реално са изтрити. Тези данни може да са използвани от политически партии по време на избори за предизборни кампании. Facebook пък получава много приходи от реклама от политици, но не е обяснила достатъчно добре на потребителите как се случва таргетирането на рекламите и не е дала контрол на хората как да се използват личните им данни. Затова взима решение и за глоба.

За сега Facebook коментира само, че съдейства на проверките навсякъде. Компанията допълва, че преглежда доклада на институцията и ще му отговори скоро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *