post

Британската полиция ще поучи нови правомощия, за да се справи с незаконното използване на дронове, обяви правителството, цитирано от Би Би Си и “Ройтерс”,  цитирани от БТА.

Районите около летищата, в които няма да могат да се използват дронове, ще се разширят – периметърът ще стане 5 км, докато сега е едва 1 км. Освен това всички подобни устройства с тегло между 250 г и 20 кг ще трябва да бъдат регистрирани, а управляващите ги ще трябва да правят тест в интернет, за да бъдат проверени уменията им.

Решението бе взето, след като второто най-голямо летище в страната бе парализирано заради устройства, прелитащи в опасна близост, а отмяната на полети засегна около 140 хил. души за 36 часа. За да бъде гарантирана сигурността на летището, бяха извикани армейски части, които в сряда се изтеглиха.

“Смущенията, причинени от дронове в графика на летище “Гетуик”, бяха умишлени, безотговорни и добре пресметнати, както и незаконни”, каза пред парламента транспортният министър Крис Грейлинг, докато представяше мерките.

Кабинетът ще започне и тестове на технология срещу дронове и ще търси начини да ги държи далеч както от летища, така и от затвори. Ще е възможна конфискацията на дронове (заедно с данните, съхранявани в тях), когато е извършено сериозно нарушение на правилата.

Преди няколко дни двете най-големи летища в страната – “Хийтроу” и “Гетуик” – обявиха, че ще инвестират няколко милиона паунда в съоръжения за борба с дронове, пише “Франс прес”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *