post

Ватиканът организира 36-часов хакатон. Събитието е наречено VHacks и ще събере 120 ученици и студенти, съобщава сп. Wired.

Те ще търсят технологични решения на три теми: социално включване, диалог между религиите и съдействие на мигранти и бежанци. Ватиканът казва, че тези три теми са избрани, защото засягат глобални проблеми.

Идеята за хакатона е от миналата година и е на студент от Harvard Business School, Който се срещнал с отец Ерик Салобир, който е основател на Optic. Това е първият мозъчен тръст на Ватикана за технологии. Optic и преди са организирали хакатони, но в Сан Франциско и Париж.

VHacks ще е първият хакатон в сърцето на Ватикана. Той започва днес и ще продължи до 11-ти март. Организаторите не очакват да бъде намерено решение на проблемите, но се надяват хакатонът да е достатъчно добра мотивация за ИТ индустрията и предприемачите да обърнат повече внимание на тези теми.

Основното послание на хакатона е съвместната работа между хора от различни точки на света с различни вярвания и начин на мислене. Ватиканът уверява, че въпреки че е организатор на събитието, то не е религиозно и търси да покаже положителните ползи на технологиите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *