post

Варна ще се сдобие с соларни панела, предназначени за зареждане на мобилни устройства. Монтирането на 17-те съоръжения започна, като те ще могат да се използват безплатно от гражданите и гостите на града.

Соларните зарядни ще са разположени в 5 квартала – „Аспарухово“, „Левски“, „Чайка“, „Младост“ и „Владиславово“. Те ще се намират в читалища, спортни площадки и паркове, като местата им са избрани след допитване до мнението на младите хора, съобщи БНТ.

“Нашата цел е да мотивираме младите хора да мислят за възобновяемите източници на енергия, да ги използват по-нататък в своята работа, в живота, това е една първа стъпка, която ние можем да направим”, каза Диана Настева, председател на Сдружение „Няма невъзможни неща”.

Проектът се осъществява с активната подкрепа на младежи доброволци, които участват в монтажа на соларните зарядни. Те смятат, че този проект е нужен за града.

На ден от енергията, събраната в соларните панели, ще могат да се зареждат безплатно до 3 три мобилни телефона или таблета.

“Самите панелчета за зарядните са с USB входове, т.е. човек трябва да има кабелчето поне на своето зарядно. Идеята ни е по-нататък да сложим устройства, в които има и различни видове накрайници”, допълни още Настева.

Организаторите са поели ангажимент през следващите три години да поддържат соларните панели и при нужда да ги подменят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *