post

Българската компания Електрон Прогрес ЕАД представи своите най-нови технологични решения в областта на борбата с тероризма на специализирано изложение на 20-те водещи фирми в бранша в световен мащаб.

Четвъртата годишна работна среща и изложение на отбранителна техника и средства за борба с импровизирани взривни устройства се състоя на 14 и 15 ноември в Брюксел, Белгия.

Електрон Прогрес ЕАД беше единствената българска компания, представяща отбранителната ни индустрия на изложението.

Двудневният семинар и съпътстващото го изложение бяха организирани от канадската компания MKDS Training & Threat Migration, която е разпознат лидер в глобалната борба срещу тероризма.

На работната среща присъстваха както представители на отбранителната индустрия, така и ключови фигури от НАТО, политически и правителствени организации.

Българската компания представи най-новите си разработки на технологията „Комета“ за защита от импровизирани взривни устройства, която в момента осигурява безопасността на българските войници на мисии зад граница.

Изделията на технологията „Комета” са изцяло български интелектуален продукт, проектирани и конструирани съгласно военния стандарт MIL-STD-810F. Те могат да бъдат конфигурирани така, че да отговорят на различни изисквания – мобилен, стационарен и преносим вариант, като всеки модул може да работи самостоятелно или в система.

Импровизираните взривни устройства представляват саморъчно направени мини и са най-мощното оръжие на тероризма в глобален аспект. Те са причина за около 70 – 80% от случаите на пострадали и жертви във военните мисии в размирните райони.

Как е създаден Електрон Прогрес ЕАД

Като бивш Институт по специална електроника, Електрон Прогрес ЕАД има повече от 35 години опит в разработката и производството на изделия в областта на борбата срещу тероризма и импровизираните взривни устройства.

Електрон Прогрес ЕАД е първата българска компания, която подписва рамков договор с Агенцията на НАТО за консултации, командване и контрол NC3A, като всички разработки на компанията отговарят на последните изисквания и стандарти на НАТО.

Повече детайли за „Комета”

Изделията на технологията „Комета” са изцяло български интелектуален продукт и са проектирани и конструирани съгласно военния стандарт MIL-STD-810F, произведени и изпитани в условия на сертифицирана система за управление на качеството ISO 9001:2000 и AQAP 2110.

Технологията е уникална – това е единственият патентован български високотехнологичен продукт в областта на борбата срещу тероризма.

Системата разполага с програмируеми комуникационни канали, като оставя отворена възможността за свободна комуникация между отделните единици, използвани във военен или цивилен конвой.

Вградените тестови защитни алгоритми и постоянният контрол на изходната мощност предотвратяват достигане на критична точка.

Монтира се лесно, запазва своята пълна работоспособност, без да влошава параметрите си на работа при всякакви климатични условия (при понижено атмосферно налягане; при температура на околната среда от – 30 С ° до + 55 С °; при относителна влажност на въздуха 98%; при скреж, роса, дъжд, слънчева радиация, понижено налягане и въздействие на прах).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *