post

Въпреки че на тези избори няма да имаме машинно гласуване, наши учени създадоха своя машина и възнамеряват още отсега да обучават хората как се гласува, съобщи БТВ.  Създателите j казват, че тя е напълно адаптирана към българските условия за гласуване и уверяват, че никой не може да манипулира отчетените резултати.

Машината се съсои от тъч скрийн монитор, свързан с малка клавиатура. С нея председателят на комисията стартира машината за еднократно гласуване. А вотът излиза от лазерен принтер, който обаче не е вграден в машината.

Инж. Александър Чобанов, създател на “Националното училище по роботика България” казва, че софтуерът се прави от международен екип – българи, които са минали през световните олимпиади по информатика и учат в световните университети. По думите му машината няма да позволи манипулации, защото няма връзка с интернет, няма хардуер или приемник.

Машината генерира на екрана бюлетина – досущ като хартиената. Два бутона – “виж нагоре” и “виж надолу” позволяват на гласоподавателя да разгледа всички кандидати. С докосване на екрана вотът се отбелязва, но това не е окончателно. Всеки може да промени своя избор и да изтрие първоначално задрасканото квадратче. Когато гласоподавателят вече е сигурен, натиска бутона “гласувай”. Машината отново го пита да завърши ли гласуването и чак при потвърждение на принтера излиза неговият вот.

Инженер Чобанов е категоричен, че контролът при броенето е гарантиран. Броят на бюлетините в урната за гласуване трябва да отговаря на рапорта, който отпечатва машината в края на изборния ден. В него се съдържа броят гласували и разбивка – по партии, отчитат се и преференциите.

Освен това на самите бюлетини има баркод, който може да бъде прочетен с барчетец. Създателите на машината искат да покажат на хората, че не е трудно да се гласува с нея. Казват, че го правят с идеална цел. Смятат, че дори деца биха се справили с командите й.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *