post

През последнте месеци манията по биткоин и останалите криптовалути става все по-голяма и както Pixelmedia.bg вече писа, дори се появиха сайтове с вградени скриптове, които използват устройствата на потребителите за да “добиват” такива дигитални валути. Такива примери вече има и у нас.

Български екип от програмисти предлага решение на този проблем – собствена разработка, наречена КриптоСтоп, която блокира копаещи скриптове от coin-hive.com и други подобни сайтове. Тя е напълно безплатна и функционира под формата на разширение за браузърите Chrome, Opera и Firefox, а създателите й добавят, че предстои скоро да бъде пусната и във версии за Edge и Safari.

“Ние намирам такива копаещи скриптове за нередни. И тъй като сме програмисти, решихме да създадем разширението КриптоСтоп. Надявам се, че заедно ще помогнем на повече хора да използват безопасно интернет и ще спрем разработчици и собственици на сайтове да злоупотребяват с доверието на своите потребители. Ако разширението засече подобни модели на поведение в javascript файлове, ги блокира и браузърът не ги изпълнява” – посочва Мирослав Георгиев, един от създателите на софтуера.

Целта на КриптоСтоп е да подобри безопасността на потребителите, докато сърфират в интернет. Приложението премахва “копаещите” функционалности на сайтовете, като оставя самите страници използваеми. Освен това то не събира данни за компютъра и сайтовете, които посещават потребителите. Приложението вече е достъпно и на английски език, тъй като подобен проблем със зловреден скрипт съществува и в други страни.

Ето от къде може да бъде свален КриптоСтоп:

За Google Chrome

За Opera

За Mozilla Firefox

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *