post

България ще участва с три иновационни хъба в рамките на проекта на Европейската комисия “Умни фабрики в новите страни членки” (Smart Factories in new EU Member States). Конкуренцията е била между 140 кандидати от Централна и Източна Европа, които са се състезавали да попаднат във финалния списък от 34 хъба.

Формалното начало на инициативата е дадено в София от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, който участва в откриващата конференция по проекта, съобщиха от  министерството.

В рамките на проекта одобрените дигитални иновационни хъбове ще се възползват безвъзмездно от професионалните услуги на “ПрайсуотърхаусКупърс” и Европейската комисия. Основната цел е да се осигури по-голям достъп на малките и средните предприятия до експертно знание в областта на технологиите, инструменти за развитие и тестване на дигитални технологии, както и услуги, свързани с финанси и иновации, допълват от Министерството на икономиката.

Според Манолев България разполага с най-бързо развиващия се ИКТ сектор в Югоизточна Европа. Дейностите в областта на информационните технологии формират над 30% от производството и над 40% от добавената стойност в сектора “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, а дейността “Информационни услуги” формира около 5% от производството и 6% от добавената стойност в сектора, посочва той, цитиран от пресцентъра си.

Средният брой на заетите в областта на информационните технологии за периода януари-септември 2017 г. е над 51 хил. души и нараства със 7% спрямо предходната година, сочат данните на икономическото министерство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *