post

България има амбиция да се превърне в суперкомпютърен център в Източна Европа и може да бъде партньор на Армения в проекти за високоскоростна свързаност. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков на среща с арменския си колега Акоб Аршакян. Разговорът е част от програмата на Осмото заседание на българо-арменската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество в Ереван, която е ръководена от министър Желязков.

„Като външна граница на Европейския съюз, за България е важно да поддържа добри съседски отношения, особено в рамките на инициативата Източно партньорство. Затова, темата за свързаността е много актуална не само в транспорта, но и в комуникациите”, каза още българският транспортен министър. По думите му, нашата страна може да окаже съдействие на Армения при участието й като асоциирана държава в програмата на Европейския съюз Хоризонт 2020. Росен Желязков информира, че са подготвя нова рамкова програма Хоризонт Европа, където са предвидени 100 млрд. евро за проекти в информационните технологии и съобщенията.

Двамата министри подчертаха, че е необходимо да се установи партньорство между националните центрове по киберсигурност.

„По време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, подехме инициатива за по-добра свързаност на Западните Балкани и бяха подписани двустранни споразумения за насърчаване мобилните оператори за намаляване цените на едро за международен роуминг. Това е работещ модел, който може да се използва с организацията на Източното партньорство, както и на двустранна основа”, заяви по време на срещата министър Желязков.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *