post

България е на първо място в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по брой ФинТех компании. Това обявиха от представената в България италианска банка Unicredit по време на откриването на Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Йордания. Регистрираните у нас дружества, развиващи финансови технологии, са 70.

След България се нареждат Чехия с 67, Румъния – 59, Словакия – 30, Унгария – 27, Словения с 15. Ако разгледаме региона по-широко, тогава се вижда, че лидерите са Русия с 216 ФинТех компании и Турция със 101.  България е номер едно и по още един показател – най-голямо финансиране, набрано от една компания. Български ФинТех проект в сферата на финансирането и управлението на риска е набрал 25 млн. евро.

Общо в региона на ЦИЕ, включително Русия и Турция, има над 600 ФинТех стартъпа, като най-много са в сферите на транзакции и разплащания, финансиране и инвестиции и управление на активи. 60 са компаниите в региона в областта на криптовалутите.

Демографските тенденции също благоприятстват развитието на дигитализацията в ЦИЕ, като поколенията, родени в дигиталната епоха, са почти 50% от населението. За Западна Европа хората от тези поколения – под 35 години, са 40%. Други фактори, които подкрепят развитието на дигитални услуги в банковия и финансов сектор, са високият процент на мобилно и интернет проникване.

България е на последно място в Европа по дял на лицата, ползващи интернет банкиране – малко над 10%, дори след Сърбия  и Румъния. UniCredit представи и прогнозите си за макроикономическите показатели за 2018 г. и 2019 г., които за България предвиждат над 4% ръст на БВП през тази година и значителен спад на необслужваните кредити до 7.7% през 2019 г. при малко под 10% към края на първото тримесечие на тази година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *