post

В периода 2002-2016 г. България е изхарчила 2 млрд. лева за електронно управление, показват данни на Българската стопанска камара (БСК), част от кампанията “Стига вече”, с която организацията опитва да обори митове за икономиката на страната.

В последния си анализ експертите от Камарата са обърнали внимание на електронното управление, сравнявайки България с един от първенците в Европа в тази област – Естония. От публикуваните данни е видно, че естонците са инвестирали едва еквивалента на 50 млн. лева за своята система за електронно управление, като са използвани основно програми с отворен код.

Така към 2016 година Естония разполага с електронно правителство, обединяващо повече от 900 информационни системи и над 5 хил. електронни услуги, повечето от които комплексни. Българската администрация пък предлага 2,9 хил. услуги, от които 87% са първични, а 13% – комплексни.

Само 19% от българските администрации всъщност предлагат електронни услуги, показват данните на БСК.

В Естония 86% от гражданите имат електронна лична карта, 87,2% от населението използва интернет, а 96,3% от хората декларират своите доходи по електронен път. За сравнение, 34% от българите не използват компютър, спрямо 8% за Естония. 60% от българите ползват интернет и 19% са общували онлайн с администрацията през последните 12 месеца.

У нас 27% от регистрите се поддържат единствено на хартиен носител. От Камарата посочват и интересен факт, че през всичките години, в които работим за въвеждането на електронното управление броят на принтерите расте тройно повече от този на сървърите.

Данните на БСК показват още, че към края на 2016 година броя на компютрите в държавната администрация в България са почти 130 хил., принтерите над 53 хил., а сървърите 5,6 хил. Спрямо 2010 година принтерите се увеличават с 40%, а сървърите – с 15%.

Активните телефонни номера на държавната администрация са 458 хил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *