post

Последната новина, свързана с Amazon Echo е, че едно устройство тайно е записало разговорите на двойка и след това ги е изпратила на приятелите им. Според Amazon, бъгът се крие в неправилното интерпретиране на дума, наподобяваща Alexa, последвана от фразата „изпрати съобщение“ и името на приятел, записан в контактите. Компанията се опита да замаже гафа, който в случая не изглежда сериозен, но това, което показва историята е, колко малко всъщност знаем за своите интелигентни домашни устройства и за това какво записват те и колко често слушат разговорите ни.

В първоначалното си изявление, Amazon посочи, че това е „изключително рядко срещано събитие“, а след това добави, че „няма вероятност то да се случи“ но оценява възможността и ще направи всичко, за да сведе шанса до минимум.

Всъщност никъде не могат да се намерят данни за това, колко често се случват подобни недоразумения. Amazon, Google и Apple не предлагат никакви данни за такива случаи, но винаги слушащите говорители са ужасна перспектива за неприкосновеността на нашия личен живот, докато гигантите обещават, че те ще се активират само когато чуят кодовата дума, подобно на послушент иконом, който чака да бъде повикан.

Миналият октомври обаче, блогър на Android Police установи, че неговият Google Home Mini записва почти всичко, което той е казал и го качва на сървърите на компанията, нещо, което не би разбрал никога, ако не беше проверил регистрите на активността на устройството. Въпреки липсата на точни данни за честотата на тези „недоразумения“, фактът, че те съществуват сам по себе си е причина за безпокойство. Разбира се можете да използвате бутана за изключване на звука на повечето подобни устройства, за да изключите физически микрофона, но това едва ли е удобно. Какво е решението? Може би малко повече прозрачност от страна на компаниите, както и по-голяма доза скептицизъм от наша страна към твърдението, че устройствата ни слушат само когато ние поискаме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *