post

Бунтът на акционерите във Facebook стана кървав. В понеделник те гласуваха по редица предложения от годишното си събрание, но две от тях правят доста по-силно впечатление.

Според анализ на резултатите от Open Mic – организация, която работи с акционери за преразглеждане на корпоративното управление в най-големите американски компании, независимите акционери подкрепили две предложения за отслабване на властта на Марк Зукърбърг. Около 68% от обикновените инвеститори – тези, които не са част от ръководството или борда, искат да го отстранят като председател и да въведат независима фигура на негото място.

Явно акционерите са разгневени от начина, по който Зукърбърг се справи с поредица от скандали във Facebook, включително намесата в президентските избори в САЩ през 2016 г. и изтичането на данни на потребителите към Cambridge Analytica. Те смятат, че компанията ще извлече голяма полза от независим председател, който трябва да държи отговорността на основателя на Facebook и неговия екип.

Цената на акциите на компанията рязко спадна миналата година след скандала с Cambridge Analytica, докато по-слабият от очакваното растеж утежни спада. Акциите така и не се възстановиха напълно.

Освен това 83.2% от външните акционери подкрепиха предложението да се премахне двойната структура на акциите на Facebook. В момента акционерите от клас А имат по един глас за всяка акция, докато акционерите от клас Б получават по 10 гласа за акция. Ръководството и директорите контролират акции от клас В.

Всъщност Зукърбърг притежава повече от 75% от акциите от клас B, което означава, че той има около 60% от гласовете на Facebook. Той и колегите му обаче гласуваха против предложението за независим председател и плановете промяна на акциите. Това означава, че те удържат фронта, въпреки въстанието на външните инвеститори. Казано по друг начин, Зукърбърг и най-близките му съюзници винаги имат коз, ако не са съгласни с акционерите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *