post

Специалисти от Британското междупланетно общество разглеждат възможността да създаване на гигантска космическа станция, на борда на която ще живеят хиляди хора. Според замисъла, космическата колония с цилиндрична форма ще достига 6,5 км в диаметър, а дължината й ще е невероятните 32 км.

Според идеолозите на проекта, създаването на подобен град ще е възможно след 20-на години. За да стане готово космическото селище през 2037 г, изграждането на станцията ще трябва да започне след 10 години. Предполага се, че в нея ще има както жилищни комплекси, така и офиси и административни сгради.

Учените мислят и по въпроса да се създаде изкуствена гравитация. Това може да стане чрез придаване на въртеливо движение на станцията около нейната ос. Освен това, правят се изследвания за създаване на съответната екосистема и различни начини за осигуряване на жителите с храна и вода в условията на изкуствена гравитация.

В Британското междупланетно общество предполагат, че огромната станция ще изиграе много голяма роля в развитието на Земята. Върху тази огромна конструкция могат да се поставят соларни панели, енергията от които ще се предава към Земята.

Впрочем, трябва да отбележим, че представеният от британците проект се базира на разработки от времето на Студената война, в частност на тъй наречената Колония на О’Нийл. Тя е проектирана от американски изследователи и по проект трябва да побира 10 000 жители. Съгласно изчисленията, подобен космически град би струвал на земляните $100 млрд (по цени от 70-80-те години на 20 век).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *