post

Британският милиардер Санджив Гупта ще построи най-голямата батерия в света в щата Южна Австралия, съобщиха представители на местните власти, информира в. “Сънди таймс”, позовавайки се на Франс прес.

Батерията с мощност 120 мегавата/140 мегаватчаса ще подкрепи дейността на новата соларна ферма Whyalla Steelworks, придобита от консорциума на Гупта GFG Alliance, когато миналата година бизнесменът купи финансово затруднения стоманодобивен гигант Arrium.

Амбициозните планове на Гупта надминават проекта на Илон Мъск, който миналата година обяви, че ще построи батерия с мощност 100 мегавата/129 мегаватчаса в същия австралийски щат за 100 дни. Батерията на Мъск заработи в края на 2017 г. и е свързана с вятърна ферма, управлявана от френската компания Neoen, информира БТА.

Стремежът за увеличаване на възобновяемата енергетика в Южна Австралия се разви след свирепа буря през 2016 година, която остави целия щат без ток.

Австралийската лейбъристка партия, която управлява в щата, дори постави енергийната политика в центъра на кампанията си преди оспорваните местни избори утре.

Мъск работи с щатското правителство и по план за оборудване със соларни панели на 50 000 жилища и батерии на Tesla. Мрежата от соларни панели, свързани с презаредащи батерии, ще бъде финансирана чрез продажба на излишната електроенергия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *