post

Британските и холандските регулаторни власти глобиха американската компания Юбър (Uber), тъй като не е защитила личните данни на клиентите си при хакерска атака през 2016 година, засегнала милиони потребителите, предаде Ройтерс.

Британският регулатор наложи глоба от 385 000 британски лири (490 759 долара). Аналогичното ведомство за защита на личните данни в Холандия глоби с 600 000 евро (678 780 долара) компанията за превоз, организиран чрез мобилно приложение.

В резултат на кибератаката от 2016 година хакерите научиха имената, електронните адреси и телефонните номера на 57 милиона клиенти и шофьори на Юбър, припомня ТАСС. Случилото се стана известно едва през ноември 2017 година.

Агенция Блумбърг съобщи, като се позова на представители на Юбър, че ръководството на компанията тогава е предпочело да не обявява публично за кибератаката. Предполага се, че представителите на Юбър са платили на хакерите 100 000 долара сами да унищожат похитената от тях информация и да не разгласяват случилото се.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *