post

В новата версия на браузъра Mozilla Firefox е добавена поддръжка на технологията Electrolysis, която е призвана да направи браузъра по-бърз и стабилен. Нейната разработка започна преди няколко години, но беше спряна поради технически проблеми. Сега тя е завършена под името E10S и е вградена във версията Firefox 54.

Технологията Electrolysis разделя различните изчислителни задачи на различни процеси, като използва за всеки от тях отделни клетки на паметта. Благодарение на този подход се изолират проблеми, които при друг случай забавят работата на браузъра или даже го затварят. Благодарение на новия подход е значително повишена производителността на браузъра, намален е броят на сривовете и разглеждането на сайтовете става по-гладко.

Заедно с това, изолацията на различните процеси във Firefox работи по различен начин в сравнение с конкурентните браузъри. Докато при тях всеки отворен сайт се пренася в собствен изчислителен процес, Firefox назначава за сайтовете един от четирите достъпни процеса. Благодарение на това се постига по-икономично потребление на оперативна памет. В същото време Electrolysis позволява да се повиши безопасността на уеб сърфирането чрез механизма Sandbox. Той изолира външните атаки и предотвратява използването на браузъра в качеството на точка за вход в компютъра.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *