post

Британският милиардер Ричард Брансън планира да направи Virgin Galactic първата листвана компания в сектора на космическия туризъм, предадоха световните агенции.

Върджин галактик и нейното производствено подразделение The Spaceship Company предприеха стъпки за излизане на борсата на за първи път на компания за полет на хора в космоса, посочва Брансън в съобщение, цитирано от ДПА.

Преди да започне търгуването на борсата Върджин галактик трябва да приключи сливане със Social Capital Hedosophia, специализирана компания за целеви сливания и поглъщания, начело на която е бившият мениджър на Facebook Чамат Палихапития.

Social Capital Hedosophia ще притежава 49 процента от компанията, която се оценява на около 1,5 милиарда долара.

Virgin галактик се сблъска с жестока конкуренция на компании като Blue Origin на основателя на Amazon Джеф Безос и SpaceX на основателя на Tesla Илон Мъск.

Компанията на Брансън твърди, че има резервации от над 600 души, сред които и много популярни личности, от 60 страни, като е получила депозити на стойност 80 милиона долара и потенциални приходи от 120 милиона долара. Полет от 90 минути, който позволява на пътниците да усетят за няколко минути безтегловност, струва около 250 000 долара.

Очаква се обаче цената рязко да се понижи през следващото десетилетие, като пътуването в космоса ще става по-достъпно за обикновените хора, смята Брансън.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *