post

Биткойн падна до 5774 долара на борсата Bitstamp, което е най-ниската цена за криптовалутата от миналия ноември досега, съобщава Ройтерс. Малко след това стойността й се покачи с 0,7 на сто, достигайки 5891 долара.

От началото на 2018 г. стойността на биткойн е намаляла с почти 60%, след бума от миналата година, когато крипотовалутата регистрира ръст от над 1300%. В момента стойността й е 70 на сто надолу в сравнение с пика през декември м.г.

Други криптовалути днес също регистрираха спад. Етериум, втората по стойност криптовалута, падна с 4% до 416 долара, което е най-ниското й ниво от април насам. Стойността на XRP (Ripple) също падна с 4 процента до 0,44 долара – най-ниското ниво за 2018 г. до момента, според Coinmarketcap.com.

„Нито една от криптовалутите днес не изпълнява критериите, които бихме търсили в един инвестиционен актив, и ние ще продължим да съветваме за изключително внимание в подобна инвестиция. Сътресенията при криптовалутите все още не са приключили“, коментира Уил Хобс, ръководител „Инвестиционна стратегия“ в Barclays Smart Investor.

Bank of England предупреди банките и застрахователите, че трябва да внимават с криптоактивите, защото те могат да бъдат много нестабилни и уязвими на измами.

След бума в цените на криптовалутите през 2017 г. очакванията бяха, че големите институционални играчи ще влязат в индустрията. Повечето от тях обаче останаха в изчакване на фона на регулаторните притеснения и въпроса дали инвестиционният интерес ще се окаже нещо повече от мода.

Общата пазарна капитализация на криптовалутите е паднала до около 230 млрд. долара от върха от около 800 млрд. долара, постигнат през  януари.

Въпреки всичко пазарите продължават да се насочват към продажби на нови цифрови валути. Тези продажби са скочили до 13,7 млрд. долара за първите пет месеца на годината, което е почти двойно увеличение спрямо цялата 2017 г., според доклад, публикуван в четвъртък.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *