post

GhanaSat-1 е името на първия сателит на Гана, който беше изведен успешно в околоземна орбита преди ден. Апаратът е от типа cubesat – т.е. наносателит, с размери колкото кутия за бижута. Той е изработен от екип от ганайски учени в All Nations University.

Любопитното при него е, че сателитът е в космоса от миналия юни, когато той е бил транспортиран до Международната космическа станция с ракета на SpaceX.

Едва сега обаче апаратът реално е изведен в орбита посредством авангардно устройство, наречено NanoRacks CubeSat Deployer, което се намира на станцията и служи за истрелване на CubeSat сателити от нея.

Спътникът вече функционира нормално и скоро ще започне да изпълнява своите две основни цели – наблюдение на бреговата ивица на Гана посредством своите камери с висока резолюция, както и подкрепа на образованието.

Със същата мисия на SpaceX е изпратен на Международната космическа станция и първия нигеройски CubeSat спътник, а подобни планове вече имат Кения, Ангола, Южна Африка, Етиопия и други африкански страни.

One thought on “Африка се включи в космическата надпревара с първия ганайски сателит

  1. За каква космическа надпревара говорим изобщо? Такива нано сателити може да си сглоби всеки любител… Тук Африка не участва с някаква по-сериозна космическа технология!
    Под сателит аз разбирам например този, който ние сме изстреляли към началото на 80-те години на миналия век.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *