post

Екип от астрономи вярва, че е открил признаци на живот в атмосферата на Венера, съобщава The New York Times. В два статии, публикувани днес, учените обясняват, че са открили фосфин в гъстата атмосфера на Венера. Те смятат, че фосфинът може да е произведен от живи микроорганизми във вид извънземна биосфера.

Джейн Грийвс, астроном от Университета Кардиф в Уелс, за първи път открил фосфин на Венера през 2017 г. През март 2019 г. учените потвърдиха откритието с помощта на по-мощен телескоп, който се намира в Чили. Те откриха фосфин на нива, вариращи от пет до 20 части на милиард – хиляди пъти повече от това, което е в земната атмосфера. Но изследванията им бяха прекъснати от пандемията от коронавирус и ограниченото време, което Венера прекарва над хоризонта на Земята.

Учените все още не са събрали никакви микроорганизми от Венера, нито дори са ги снимали. Това, което изследователите знаят, е, че светлината постоянно разгражда фосфина, така че липсата му трябва да бъде запълвана. Теоретично микробите биха могли да направят това, но някои учени не са толкова убедени, че фосфинът се произвежда от анаеробния живот.

Каквато и да е истината, тези нови открития най-малкото ще доведат до повече изследвания на Венера, която често е пренебрегвана като негостоприемна среда, в която няма място за живи организми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *