post

Американският щат Аризона е започнал разследване на Google, съобщава в. The Washington Post. Причината е съмнение за неправомерно следене на потребителите.

Разследването все още не е потвърдено официално от офиса на главния прокурор на Аризона. То обаче не е и отречено, а вестникът твърди, че знае за него от анонимен източник, който участва в него.

Проверката е следствие на новините от миналия месец, че услугите на Google записват местоположението на потребителите дори и когато е изключена функцията за това. Оказва се, че има и друга настройка, която позволява на някои приложения за записват местоположението. Google тогава обясни, че всичко е ясно обяснено на потребителите и те имат пълен достъп до настройките по всяко време, както и възможност да изтрият данните по всяко време.

Ако разследването открие нарушения, щатът Аризона ще може да наложи глоба на Google. Тя може да възлиза на до 10 000 долара за всяко нарушение, т.е. всеки потребител. Това може да направи глобата доста солена.

Самата компания коментира, че има различни начини как се използват данните за местоположението. Тя отново казва, че потребителите могат по всяко време да спрат събирането на тези данни и/или да ги изтрият от myaccount.google.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *