post

Американски изследователи от Националната лаборатория за високо магнитно поле са създали магнит, създаващ поле от 32 Тесла. Това е три пъти повече от предишния рекорд и 3000 пъти по-мощен от магнитите, които поставяме по хладилника.

Новият супер-магнит е създаден от комбинация от ниско и високотемпературни свръхпроводници. Полето от 32 Тесла ще позволи на физиците да разберат как електроните взаимодействат помежду си и с тяхната атомна среда. Освен това, на базата на новия магнит ще могат да се създават по-мощни научни прибори.

Технологиите в “магнитния” отрасъл през последните 40 години се развиха постепенно. Американците са уверени, че сегашното им изобретение е голям пробив в тази област. По време на изследванията учените са успели да създадат и по-мощен магнит с поле 41 Тесла, но той изисква прекалено много енергия за своята работа.

Изследователите отбелязват, че изобретението е станало възможно благодарение на откритите през 1986 г първи високотемпературни свръхпроводници, които работят при високи температури и в силно магнитно поле. За това откритие през 1987 г Карл Мюлер и Георг Беднорц получават Нобелова награда.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *