post

58% от американските граждани предпочитат правителството да запази свободата на словото в интернет дори и това да означава оставяне на фалшивите новини. Това показват резултатите от проучване на анализаторската компания Pew Research.

Само 39% от анкетираните 4734 американци през февруари и март т.г. смятат, че правителството трябва да се намеси и да ограничи фалшивите новини в мрежата дори цената да е ограничаване и на някои реални новини.

Ситуацията обаче се обръща, когато вместо към правителството въпросът се постави към технологичните компании. Тогава 56% от потребителите смятат, че те трябва да се намесят, а 42% искат да се запази пълна свобода на информацията.

Пропорциите се запазват при почти всички демографски критерии. Анализаторите си обясняват това с по-голямото доверие към ИТ компаниите отколкото към политиците. Очаквано, най-младите имат най-голямо предпочитание към компаниите, но предпочитат те да се борят за запазване на свободата на информацията, а не да я ограничават. По-възрастните, от 50 г. и нагоре, смятат, че трябва да има известно ограничение, но и че то трябва да се направи от технологичните компании, а не правителството.

Правителството има доверието само на хората с по-ниско образование, които са и единствената група, която има превес на ограничаването на информацията – 50% от тях за правителството и 61% за технологичните компании. Хората, които поне са посетили колеж, дори и да не са го завършили, не искат правителството да се меси, но ако някой все пак трябва да се намеси, те предпочитат това да са технологичните компании.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *