post

От вчера транспортната платформа Uber вече предлага пилотно превози на пътници с роботизирани коли, които се управляват съвсем сами. За сега услугата може да бъде използвана само в гр. Питсбърг, в щата Пенсилвания, САЩ, но се очаква скоро да бъде предложена и в други градове.

Проектът е част от политиката на Uber да заложи на автономните коли, вместо на мрежата от независими шофьори, използващи нейното приложение срещу заплащане. Припомняме, че компанията вече има доста проблеми с шофьорите си, като във Великобритания те дори подадоха съдебен иск срещу нея, настоявайки да подпишат трудови договори, а в редица други страни регулаторите я критикуват, че наема водачи без лиценз за таксиметров шофьор.

Не си представяйте обаче, че в автономните таксита просто ще седнете и ще се возите съвсем сами. Всъщност първите пътници, използвали услугата, са открили, че в колите все пак има представител на Uber, който е готов във всеки момент да коригира курса, ако роботизираният автомобил допусне грешка. В някои европейски страни като Германия дори се подготвя ново законодателство, задължаващо във всяка автономна кола, движеща се сама, да има поне един правоспособен шофьор, който може да поеме контрола веднага.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *