post

Компанията Ford е разработила технология, която ще позволи на автомобилите да разпознават пешеходците дори при недостатъчна светлина, и ще спират автоматично пред тях. Според замисъла на разработчиците, това ще позволи да се намалят пътнотранспортните произшествия в тъмната част на денонощието. За разпознаването се използва камера и специален радар, поставен върху бронята. Системата сканира пътя и тротоара за наличие на хора.

Автомобилът използва база данни с “образци от пешеходци”, което му позволява да различава хората от такива обекти, като дървета и пътни знаци. Камерата прави 30 снимки в секунда. Според твърденията на разработчиците, видеопотокът в реално време и широкият обзорен ъгъл на камерата позволяват да се идентифицират минувачите даже при лоша светлина през нощта, например в светлината на автомобилни фарове.

Fiesta 2

Ако системата стигне до извода, че сблъсъкът с пешеходеца е неизбежен, отначало тя издава звуково и визуално предупреждение. Ако водачът не реагира, системата автоматично спира автомобила.

Ford планира да представи към края на годината усъвършенствана технология за откриване на пешеходци в автомобила Fiesta от следващо поколение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *