post

Крейг Линдли и неговите колеги от Държавното обединение за научни и приложни изследвания в Австралия разработват дрон, който ще може да лети под земята. Подобен апарат може да има много широко приложение – картиране на стари шахти, проучване на мини, изследване за натрупване на вода и опасни газове, търсене на полезни изкопаеми и т.н.

Конструкторите са използвали за основа квадрокоптер, снабден с мощни LED прожектори и сонар. Отначало разработчиците са изпробвали режим на показване от “първо лице”, но се наложило да се откажат от него – при продължителни полети под земята на практика не е възможно дронът да не се удря в стените.

mine 2

“Разглеждането от първо лице е действително сложно, тъй като ни показва само едно направление, без да показва обстановката наоколо”, – коментира Линдли.

Разработчиците са създали специалния програмен пакет VoxelNet, който с предаваните от дрона данни изгражда триизмерен модел на подземното пространство. Така операторът може да се занимава спокойно с управлението, като вижда всичко около себе си. Към момента видеозаснемането на 10-метров участък от шахта отнема около 20 минути.

По-икономичното по обем на получавани и предавани данни сканиране с помощта на ултразвуков сонар отнема по-малко време. Това означава, че изграждането на 3D модел на местността може да се изпълнява по-бързо и даже в реално време.

Обикновено навигацията с външно управление изисква и съчетаване с данни от GPS, но под земята системата за глобално позициониране не работи. По тази причина логично е дронът да се направи автономен и той да изпълнява своите задачи самостоятелно.

В допълнение, апаратът апаратът ще е снабден с лидар, по данните от който може да се съставя карта и сензор, засичащ флуоресценция на скалните породи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *