post

Компанията Caterpillar инвестира 2 милиона долара в Fastbrick Robotics, австралийска компания изобретила строителния робот.

Двете компании ще си сътрудничат в разработването, производството, продажбите и сервиза на роботизираната строителна технология, като новоучреденият съвет за стратегически съюз ще определя най-добрите начини по които Hadrian X да бъде достъпен за повечето строителни компании в различни страни.

Hadrian X е поставен на 30 метрова стрела, монтирана на камион. В системата се въвежда 3D CAD модел на къща и роботът започва изграждането й. Той може да поставя до 1000 тухли на час, вземайки предвид вратите, прозорците, специфични характеристики и каналите за електрическата инсталация и водопровода. Тънък слой бетон или друг слепващ материал се доставят до главата на рамото.

Caterpillar се съгласи да инвестира $2 млн. в технологията, като има планове за допълнителни 8 млн., ако акционерите на Fastbrick одобрят. Според финансов доклад, публикуван през април, първите търговски версии на Hadrian X трябва да бъдат на пазара до края на 2017 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *