post
От 1 април 2018 г. европейците ще имат достъп до онлайн съдържанието, за което са се абонирали у дома, където и да се намират в ЕС, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия (ЕК) като се позовават на съвместно изявление на Комисията, Европейския парламент и Българското председателство на Съвета на ЕС. След тази дата гражданите на ЕС няма да се лишават от услугите, за които имат цифров абонамент при пътувания в рамките на Съюза.
Правилата ще се прилагат за платени услуги, но доставчиците на безплатно съдържание също могат да се възползват от тях, посочват от ЕК като цитират съвместното изявление на зам.-председателя на ЕК Андрус Ансип, комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, българския министър на транспорта Ивайло Московски и членовете на Европейския парламент Павел Свобода и Жан- Мари Кавада. Полза от тези разпоредби ще имат и доставчиците на онлайн съдържание, тъй като вече няма да им се налага да придобиват лицензи за държавите, в които пътуват техните абонати.
Отмяната на ограниченията, които не позволяваха на европейците да ползват при пътуване абонаментите си за цифрови медии и съдържание, е нов успех на цифровия единен пазар след ефективното премахване на таксите за роуминг, от което се ползват потребителите в цяла Европа от юни 2017 г. насам. Новите правила са директен отговор на промените в поведението и навиците на европейските граждани, които използват нови технологии, се посочва в общото изявление.
Данните показват, че между 2010 и 2014 г. разходите на потребителите за видео абонаменти са се увеличили със 113% годишно, а между 2014 и 2015 г. броят на потребителите се е увеличил с 56%. Счита се, че поне 29 милиона души (5,7% от потребителите) в ЕС биха могли да се възползват от трансграничната преносимост, като в бъдеще техният брой ще нарасне значително — очаква се до 2020 г. той да достигне до 72 милиона души. Наред с това почти 60 % от младите европейци заявяват, че възможността да ползват абонаментите си по време на пътуване е важен фактор при избора на онлайн услуги. Преносимостта на тези услуги дава отговор на предпочитанията на потребителите, като същевременно ще помогне на доставчиците да увеличат броя на абонатите си.
„Постигането на споразумение относно преносимостта е забележителен резултат от тясното сътрудничество между институциите на ЕС и европейските предприятия и заинтересовани страни и ние сме напълно уверени, че радио- и телевизионните оператори и платформи ще възприемат това като възможност за подобряване на предоставяните от тях услуги“, се казва още в изявлението. „Днес правим поредната конкретна стъпка към изграждането на истински цифров единен пазар и обединено европейско цифрово общество, които да са достъпни за всички граждани и да са рентабилни за бизнеса“, подчертават от европейските институции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *